+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Blogit » Kaupunginjohtajan blogi » 2018 » Helmikuu » Seinäjoen vahva kasvu jatkuu

Blogit

Seinäjoen vahva kasvu jatkuu

16.02.2018, klo 09:48

Tilastokeskuksen pitkään odotetut väestötilastot, vielä ennakkoina, saatiin lopultakin julkistettua. Edellinen oli syyskuun lopun tilanteessa, jolloin Seinäjoen kasvu oli jo yhtä suuri kuin vuoden 2016 kokkonaiskasvu, eli yli 500. Suomen suurista kaupungeista yli yhden prosentin kasvuun ylsi vain kuusi kaupunkia: Seinäjoki, Tampere, Turku, Helsinki, Espoo ja Vantaa. Siis Suomi-kasvukäytävän kaupungit Helsinki–Seinäjoki kasvavat vauhdilla. Seinäjoen kasvu oli 1,04 % ja +645 henkilöä. Naapurimaakunnista Vaasan väkimäärä -222 ja Kokkolan +11. Suurten kaupunkien joukossa peräti 7 kaupungin väestö laski, voimakkaimmin Kouvolassa yli 1000 henkeä.

Seinäjoen uuden strategian keskeisin tavoite väestönkasvun osalta on 1,5 %, joka meillä oli 2009 kuntaliitoksen jälkeen muutaman vuoden. Tätä tukee myös TOP3 kaupunkien joukkoon nouseminen Timo Aron laatimien useiden mittareiden yhteistuloksessa.

Huolimatta Seinäjoen voimakkaasta kasvusta, Seinäjoen seutukunnan väestönkasvu on reilut 200 miinuksella ja koko maakunta yli 900. Tilanteeseen tulee saada muutos pikaisesti. Keskeisiä muutosajureita ovat Seinäjoen ammattikorkeakoulun aloituspaikkojen lisääminen yli 100 välittömästi, kaksoisraide Seinäjoki–Tampere sekä nykyisten että uusien toimialojen voimakas kasvu. Etelä-Pohjanmaan tulee irtisanoutua keskinäisestä nokittelusta ja keskittää voimavarat yhteistyöhön sekä oman alueen yritystoiminnan ja suurten hankkeiden edistämiseen. Vuoden 2008 alkaneen pankkikriisin vaikutukset eliminoitiin Seinäjoen kaupunkiseudulla ennakoivasti Nurmon, Ylistaron ja Seinäjoen kuntaliitoksella. Edelleenkin kuntaliitoksen myönteiset vaikutukset näkyvät Seinäjoella, mutta eivät enää kehyskunnissa. Olisiko nyt jo aika arvioida toimintaympäristöä uusin silmin?


Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on puolukka?

Kommentit

Hyvä juttu

affe 18.02.2018, klo 20:25