+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Blogit » Kaupunginjohtajan blogi » 2017 » Joulukuu » Nyt on juhlan aika!

Blogit

Nyt on juhlan aika!

04.12.2017, klo 15:46

Kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäen puhe itsenäisyyspäivän Etkoilla 5.12.

Suomi juhlii 100. itsenäistä vuottaan sadoilla tapahtumilla. Seinäjoki on vahvasti mukana Suomi100-juhlissa. Tänään itsenäisyyspäivän aattona meillä on ollut jo mm. Suomen kansalaisuuden saaneiden kahvitus, Syty-tuliesitys ja juhlat jatkuvat Apila-kirjastossa, joiden teemana on Yhdessä, Tillsammans, Together!

Suomi on sadassa vuodessa noussut kansakuntien eturiviin laajalla rintamalla ja muun ohella koululaisten Pisa-tutkimuksessa. Myös Seinäjoki on sadassa vuodessa noussut Seinäjoen kunnan, Seinäjoen maalaiskunnan ja kauppalan kautta kaupungiksi sekä kuntaliitosten kautta Suomen kasvukaupunkien kärkijoukkoon. Kaupunkitutkija Timo Aron laajan aineiston perusteella Seinäjoki on sijalla 7. Suomen kasvukaupunkien joukossa. Sijoitus on erinomainen, kun väkimäärämme 63 000 asukkaan perusteella sijoitus on 16.

"Seinäjoen asema ja merkitys kansallisessa kaupunkiverkossa on kohonnut vuosikymmen vuosikymmeneltä. Seinäjoen kasvuun ja elinvoimaisuuteen liittyvät tunnusluvut ovat pääosin hyvät tai jopa erinomaiset. Seinäjoen avainkysymykset jatkossa liittyvät hallittuun kasvuun, houkuttelevuuteen, ketteryyteen, edelläkävijyyteen, lähestyttävyyteen ja yhteisöllisyyteen perustuvaan pitovoimaan", toteaa Timo Aro.

Juuri näihin teemoihin sekä kansainvälisyyteen panostamme uudessa strategiassamme. Kutsun kaikkia seinäjokisia, myös yrityksiä ja yhdistyksiä, kommentoimaan strategisia valintojamme elämäniseinäjoki.fi –sivulla. Me tarvitsemme Suomen parhaan strategian ja Suomen parhaan toteutuksen. Tämä onnistuu vain yhdessä, tillsammans, together. Näin Seinäjoesta tulee entistä viihtyisämpi, houkuttelevampi, monimuotoisempi sekä nykyisille että tuleville asukkaille ja yrityksille.

Hyvät kuulijat,

Sunnuntaina paljastimme lukion ja Seinäjoen välissä olevalla alueella Suomi-neito 100 sekä Vapaa puhe -veistokset. Suomi-neito 100 haastaa meidät sekä arvostamaan menneisyyttämme, mutta ennen kaikkea katsomaan tulevaisuuteen. Veistoksen läpi voi tehdä aikamatkan elettyyn 100 vuoteen. Seinäjoelta löytyy 9 henkilöä, jotka ovat eläneet kaikki nuo vuodet. Veistoksen mukaisesti he kaikki ovat naisia. Onnittelut kaikille 100 vuotta täyttäneille!

Mikä on Suomen ja Seinäjoen tulevaisuuskuva 100, 50, 10 vuoden päästä? Vanha viisaus on tässäkin hyvästä: otetaan ensimmäiset askeleet rohkeasti ja tavoitteet riittävän kunnianhimoisesti. Seinäjoella tämä tarkoittaa nousemista mitalisijoille kasvukaupunkien joukossa. Tämä tarkoittaa sekä orgaanista kasvua, mutta olemme avoimia myös mahdollisille yhteistyökuvioille.

Vuosi 2017 on ollut merkittävä ja onnistunut monessakin mielessä: Ruokaviraston pääpaikka Seinäjoelle, päivystävä sairaala aloittaa vuodenvaihteessa Seinäjoella, nopea ratayhteys Seinäjoki-Oulu valmistui, Atria on aloittanut sianlihan viennin Kiinaan, Pandat tulevat Ähtäriin, Lasten lihavuus laskuun -ohjelma Healty Kids of Seinäjoki on saanut kansainvälistä tunnettuutta mm. juuri viime viikolla Slush-tapahtumassa, kaupungin talous on tasapainossa ja Seinäjoen keskusta nousee uuteen kukoistukseen silmiemme alla. Voimme siis iloita tänään ja huomenna! Hyvistä asioista huolimatta tekemistä riittää myös ensi vuodelle ja vuosisadalle riittämiin. Yrittäjämäinen asenne, toisista huolehtimien, Seinäjoelle kotoutuminen, suvaitsevaisuus ja myös toisten onnistumisista innostumien vievät meitä eteenpäin myös jatkossa.

Arvoisa yleisö,

Seinäjoki on valmistautunut hyvin monipolvisesti etenevään sosiaali- ja terveydenhuolto- sekä maakuntauudistukseen, sote-makuun vuoden 2020 alusta lukien. Kaupungin uusi organisaatio aloitti toimintansa jo kesäkuussa yhdessä uuden valtuuston kanssa. Korostamme jo nyt elinvoima- ja kilpailukykyä, kasvuyrittäjyyttä, hyvinvointia ja sivistystä sekä kaupunkiympäristöä. Eli juuri niitä asioita, joilla on merkitystä viihtyvyydelle, houkuttelevuudelle ja lähestyttävyydelle.

Seinäjoesta on voimakkaan rakentamisen aikana mahdollisuus tehdä hyvän ihmisen mittaisen ympäristön ja kaupungin edelläkävijä. Samalla haluamme varmistaa sote-makun toteutuksen parhaalla mahdollisella tavalla. Ja syykin on kovin yksinkertainen: yhä useampi sote-makun asiakas on myös Seinäjoen kaupungin asukas.


Hyvät kuulijat!

Jag önskar er alla trevligt självständighetsdagen! I wish You all a very good Independence day! Toivotan kaikille erinomaisen hyvää itsenäisyyspäivää, joulun aikaa ja onnellista tulevaa 100 vuotta!Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Oma maa mansikka, muu maa mikä?

Kommentit