+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Blogit » Kaupunginjohtajan blogi » 2017 » Toukokuu » Kärkisijoilta on hyvä jatkaa

Blogit

Kärkisijoilta on hyvä jatkaa

30.05.2017, klo 14:31

Blogikirjoitus on muokattu valtuuston juhlakokouksessa 29.5. pidetystä puheesta.

Mitä olemme saaneet aikaan tällä pidennetyllä valtuustokaudella, joka kesti 4 vuotta ja viisi kuukautta?

Valtuutettujen itsearvioinnin perusteella valtuusto on onnistunut erinomaisesti. Strategian painopisteet ja tavoitteet ovat toteutuneet hämmästyttävän hyvin. Myös talous on kääntynyt.

Vuoden 2013 lomautusten, jolloin annettiin lupaus, että tällä valtuustokaudella ei enää lomauteta, ja tämä lupaus on pitänyt. Useiden talouden tasapainottamis- ja saneerausohjelmien ja erinomaisen suorittamisen avulla toimialoilla saatiin viime vuonna talous oikealle tasolle. Teimme 8,5 miljoonan euron tuloksen, mikä itse asiassa on historian paras tulos. Tästä on hyvä uuden valtuuston jatkaa.

Kansallisia kärkisijoja olemme saaneet tällä valtuustokaudella useita.

Suomen muuttovetovoimaisin kaupunki.
Kesäkuu 2016. Seinäjoki sai kärkisijan Timo Aron muuttovetovoimatutkimuksessa. Vain kolme kuntaa koko maassa sai positiivisen arvon kaikilla 11 muuttujalla: Seinäjoki, Espoo ja Kauniainen.

Suomen korkein syntyvyys.
Huhtikuu 2017. Vähintään 50 000 asukkaan kunnista korkein syntyvyys on Seinäjoella, jossa kokonaishedelmällisyysluku oli 1,87 viisivuotisjaksolla 2012–2016. Seinäjoen jälkeen seuraavina tulevat Oulu, Porvoo ja Espoo.

Suomen elinvoimaisin.
Tammikuu 2015. Valtiotieteen tohtori Timo Aron analyysissä vertailtiin Suomen 26 suurimman kaupungin kilpailukykyä peräti 40 muuttujan (teemoina mm. työllisyys, väestökehitys, innovaatiot, hyvinvointi) avulla vuosina 2005-2013. Kaikkien muuttujien pohjalta tehdyssä vertailussa Seinäjoen suhteellinen elinvoima oli maan paras.

Paras työpaikkakehitys.
Työpaikkojen määrän kehitys on ollut Seinäjoella suurten ja keskisuurten kaupunkien joukossa maan paras 2010-luvulla.

Asuntotuotannon ykkönen.
Tilastokeskuksen mukaan Seinäjoki on ollut asuntotuotannossa maan ja suurten kaupunkien kärkeä koko 2010-luvun.

Suomen yritysmyönteisin kaupunki.
EK:n kuntaranking helmikuu 2017. Seinäjoki vei 25 seudun vertailussa kärkisijan jo kolmannen kerran peräkkäin. Yritysten toimintaedellytykset ovat Seinäjoen seudulla maan parhaat. Lisäksi yrittäjyys on monipuolista ja yrittäjät pitävät seudun yritysilmapiiriä myönteisenä.

Paras asukastyytyväisyys.
Maaliskuu 2017. Epsi Rating Finland:n tekemän laajan yli 10 000 ihmistä käsittäneen haastattelututkimuksen mukaan suurista kaupungeista kaikkein tyytyväisimmät asukkaat olivat Seinäjoella. Seuraavina tulevat Tampere ja Espoo.

Myös Seinäjoen kaupungin henkilöstöstä lähes 100 prosenttia siirtyy varsinaiselle eläkkeelle, mikä on myös Suomen parhaimmistoa ellei paras.

Suunta 2020-luvulle

Menestys ei tule sattumalta, olemme tehneet määrätietoista työtä sen eteen. Hyvä talous ja kehitysorientoituneisuus vahvistavat toisiansa. Erityinen kiitos kuuluu valtuutetuille ja meidän eri palveluista vastaaville joukkoineen. Erityisesti yrittäjät ja asukkaat ovat hyvien tulosten takana. Kaupungin rooli onkin ymmärrettävä fasilitaattorina, olosuhteiden luojana.

Erityisinä onnistumisina on syytä mainita Itäväylän valmistumisen viime vuonna. Itäväylän teollisuus- ja logistiikka-alue vetää uusia yrityksiä, ja samalla yhteysvälit nopeutuvat merkittävästi. Myös Seinäjoki-Oulu pääradan kaksoisraiteistaminen ja nopeuden nosto mahdollistavat entistä kannattavamman liiketoiminnan.

Toinen merkittävä asia on keskustan massiivinen rakentaminen. Tässä kaavoitukselle erittäin suuri ansio, kun kaavaa tehtiin tulevaisuuden mahdollistamiseksi. Tähänhän lopulta tarttuivat käytännössä kaikki toimijat.

Juhlakokouksen päätös suuntaa katsetta 2020-luvulle. Seinäjoen nykyinen heikko asema kotimaisessa ja kansainvälisessä matkailussa edellyttää voimakkaita panostuksia sekä infraan että toimintaan. Juhlapäätöksen tärkein viesti on se, että haluamme nostaa selkeästi profiiliamme. Samalla luomme uusia työpaikkoja ja elinvoimaa niin Seinäjoelle kuin Etelä-Pohjanmaalle.

Kiitän valtuutettuja erittäin hyvästä ja luontevasta yhteistyöstä. Nyt vetovastuu siirtyy uudelle valtuustolle, jonka aikana kunnallishallinto kohtaa historiansa suurimman muutoksen, kun sosiaali- ja terveystoimi siirtyy perustettaville maakunnille.

Uuden kunnan keskeisimmät tehtävät liittyvät elinvoimaan, sivistykseen ja kaupunkiympäristöön. Näitä olemme harjoitelleet kohtuullisesti edellä mainituin tuloksin. Syksyllä hyväksyttävässä uudessa strategiassa luomme Seinäjoelle uudet tavoitteet ja menestyksen edellytykset.

Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on puolukka?

Kommentit