+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Blogit » Hallituksen puheenjohtajan blogi » 2016 » Tammikuu » Seinäjoki on aina valmis yhteistyöhön

Blogit

Seinäjoki on aina valmis yhteistyöhön

20.01.2016, klo 09:42

Koska Seinäjoen kaupungin sekä allekirjoittaneen motiiveja maakuntayhteistyöhön on ruodittu Ilkan yleisöosastolla yksittäisen lauseen perusteella, katson tarpeelliseksi hieman avata tilannetta.

Kaupungintalolla järjestetty Seinäjoki Roasted oli erinomainen tapahtuma, jossa sisäisesti pohdittiin kaupunkimme tulevaisuutta.

Keskustelussa provosoitiin, kärjistettiin, haastettiin, heitettiin asioita laidasta laitaan. Tuossa tilaisuudessa ei ollut tarkoitus keskittyä, eikä kykyä tuoda yksipuolista ratkaisua jo vuosikymmeniä jatkuneeseen jännitteiseen Seinäjoki–maakunta-suhteessa. Ensisijaisesti keskityimme niihin valintoihin, jotka ovat Seinäjoen itse päätettävissä. Jos Seinäjoki ei ajattele itsellisesti omaa elinvoimaa ja menestystä, se ei heijastu ympäristöönkään. Seinäjoen tehtävä ei ollut tilaisuudessa laatia muiden kuntien strategiaa vaan sellaiset täytyy jokaisen itse tehdä. Yhteistyö on sitten toinen asia.

Jo vuosikymmenen ajan olen monissa yhteyksissä kantanut vakavaa huolta omasta maakunnasta ja sen tulevaisuudesta. Olen toiminut maakunnan edunvalvojana lukuisissa foorumeissa. Fakta on, että elinvoimainen maakunta tarvitsee kasvavan keskuksen ja päinvastoin. Olen erittäin pahoillani, että maakunnan Seinäjoki-jännitettä yritetään aika ajoin nostaa esille ja siksi toivonkin, että yhdessä kuntien kanssa löydetään nopeasti keinoja sen lievittämiseksi.

Kuntayhteistyön foorumit muuttuvat oleellisesti, ja tämä on jokaisen kunnan syytä tiedostaa. Maakuntahallinto ei tulevaisuudessa enää ole kuntien omistama yhteisö, vaan täysin itsenäinen hallintotaso. Kuntien toiminta muuttuu niin oleellisesti, että jokaisen tulee miettiä omia toimintojaan itsenäisesti ja löydettävä ne omat vahvuudet ja pelimerkit mitä on, eikä tuudittautua naapurikunnan toimintaan tai itsehallintoalueeseen. Kuntien yhteistyö on tahtokysymys ja sitä tahtoa tarvitsemme tulevaisuudessa.

Uudenlaiselle kuntayhteistyölle on nyt polttava tarve ja erityisesti tarvitaan Seinäjoen ja muiden kuntien roolin pohdintaa niin elinvoimapolitiikassa, työllisyyden hoidossa, terveyden edistämistyössä kuin kunnille jäävien palveluiden tuotannossa ja niihin liittyvissä tukipalveluissa. Mutta kaikki on lähdettävä kunnista ja heidän intresseistään itsestään. Oma pohja on oltava kunnossa.

Suurella sydämellä kulkevaa maakunnan puolestapuhujaa ei kyllä saa tekemälläkään maakuntavastaiseksi, vaikka kuinka provosoitaisiin.

Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on mansikka?

Kommentit