+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Blogit » Erkin kaupunkiblogi » 2020 » Maaliskuu » Vastine Svenska YLE:n (Vaasa) juttuun

Blogit

Vastine Svenska YLE:n (Vaasa) juttuun

05.03.2020, klo 12:47

Vuonna 2015 maailman terveysjärjestö WHO julkaisi nettisivuillaan uutisen Seinäjoesta. Uutinen kertoi, että Seinäjoki on kaupunkina onnistunut vaikuttamaan lasten lihavuuden ehkäisyyn.


Tämä WHO:n uutinen tietenkin ilahdutti meitä Seinäjoen kaupungissa. Mutta kukaan meistä ei voinut silloin arvata, millaiseen kansainväliseen kiinnostukseen se johtaisi seuraavan parin kolmen vuoden aikana. Eri medioissa oli juttuja Seinäjoesta, useimmiten vain tuohon WHO:n nettisivuun perustuen. Media ei ollut usein mitenkään yhteydessä Seinäjoen kaupunkiin vaan WHO:n juttu alkoi elämään omaa elämäänsä, jatkuvasti uusia sisältöjä saaden.

Tämän äkillisen ja yllättävän mediamylläkän keskellä kerroimme kiinnostuneille toimintatavastamme lasten lihavuuden ehkäisyssä. Alusta alkaen meille oli selvää, että kyse ei ole vain lihavuuden ehkäisystä vaan laaja-alaisesta, moniammatillisesta ja tavoitteellisesta työstä, mitä koko kaupunkiorganisaatio tekee ja mihin myös yhteistyökumppanit niin Seinäjoella kuin muualla Suomessa ja miksei maailmallakin halutaan mukaan. Halusimme tietenkin olla mukana edistämässä tätä hyvää asiaa ja olla aktiivinen kumppani myös kansainvälisissä verkostoissa.

Kehitimme ja kehitämme jatkuvasti myös omaa toimintamalliamme. Yhteistyössä THL:n kanssa olemme mallintaneet toimintaa, olemme järjestäneet kaksi kansainvälistä konferenssia, kehittäneet yritysyhteistyötä ja tukeneet toimintaan liittyvän tutkimuksen käynnistymistä.

Nyt viisi vuotta tuon WHO:n nettiuutisen jälkeen kohtaamme Ruotsin radion ja YLEn Vaasan ruotsinkielisen toimituksen yhteistyönä tekemän jutun, jossa suorasanaisesti syytetään Seinäjoen kaupunkia harhaanjohtamisesta, vääristä tilastoista ja yleensäkin koko toiminnasta.

Seinäjoen kaupunki on koko ajan ollut erinomaisen tietoinen siitä, että Seinäjoen kaupungin alueella olevien lasten lihavuuden kehitystä koskeva tieteellinen tutkimustieto puuttuu. Seinäjoki on julkaissut tilastotietoja, jotka perustuvat Effica-järjestelmän tietoihin, mutta ei ole missään tilanteessa väittänyt niiden olevan tieteelliseen tutkimukseen perustuvia. Seinäjoen kaupunki tuo myös nettisivuillaan selkeästi esille sen, että lihavuuden kehitys ei ole Seinäjoella ollut toivotun mukaista vaan tilastot osoittavat myös heikentyneitä tuloksia. Tämä sama viesti on kerrottu avoimesti myös kaikille Seinäjoella vierailleille ja toimintaamme tutustuneille. Seinäjoki on siis avoimesti kertonut tilanteesta, kuten kaupungin ao. nettisivuilta voidaan todeta.

Kattava tieteellinen tutkimus toiminnasta ja sen vaikuttavuudesta on vasta tulossa. Olemme iloisia siitä, että professori Peter Bergsten Uppsalasta on mukana tässä tutkimuksessa. Vasta tämän kattavan tutkimuksen perusteella voidaan arvioida Seinäjoen monialaisen toiminnan vaikuttavuutta. Jutussa esitetyt professori Bergstenin nimeen liitetyt tutkimukset ovat alustavia ja viitteellisiä, eivät tilastomatemaattisesti analysoituja koko väestöön pohjautuvia tuloksia. Näiden alustavien tulosten julkaisu ei tee oikeutta professori Bergstenin arvokkaalle työlle.

Seinäjoen kaupunki jatkaa työtään asukkaidensa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.

Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Oma maa mansikka, muu maa mikä?

Kommentit