+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Blogit » Erkin kaupunkiblogi » 2020 » Maaliskuu » Nobody expects the Spanish Inqvisition - kun tutkiva journalismi yllättää

Blogit

Nobody expects the Spanish Inqvisition - kun tutkiva journalismi yllättää

07.03.2020, klo 10:40

Se alkoi ihan kuin monesti ennen. Toimittaja, nyt Ruotsin radiosta, soittaa ja kertoo haluavansa tehdä jutun Seinäjoen kaupungin lihavuuden ehkäisytyöstä ja laajemmin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Ja tuttuun tapaan toivomuksena on myös päiväkodissa käynti. Aikataulu oli tiukka mutta toiveiden mukaiset tapaamiset saatiin järjestettyä.

Tapaamiseen tuleekin kaksi toimittajaa ja yksi kuvaaja. Kaksi heistä on Svenska YLEltä Vaasasta mutta kertomansa mukaan ”vain avustamassa”. Me kaksi haastateltavaa toivotamme heidätkin tervetulleeksi ja haastattelu alkaa.

Parin odotetun kysymyksen jälkeen haastattelu saa käänteen, jossa haastattelijan kohteliaisuus muuttuu tiukkuudeksi ja meiltä haastateltavilta aletaan tivaamaan sen myöntämistä, että olemme välittäneet harhaanjohtavaa tilastotietoa maailmalle. Edessämme heilutetaan kahta tilastoa, jossa kaupungin excel tilaston rinnalla on professori Bergstenin tilasto.

Emme suostu vertailemaan tilastoja vaan toteamme, että toistaiseksi tieteellinen tutkimus vaikuttavuudesta puuttuu. Kaupungin tilasto perustuu otokseen ja se on laadittu virkatyönä ja se ei ole tarkoitettukaan tieteelliseksi tutkimustulokseksi. Professori Bergstenin tilasto ei sekään perustu tutkimukseen, vaan on vasta alustavaa aineiston läpikäyntiä.

Seuraavana päivänä meille haastatelluille paljastuu koko operaation laajuus. Medianäkyvyys on laajaa ja palstamillimetrejä ja TV-minuutteja piisaa kahdessa maassa.

Samalla meille paljastuu, että toivottua päiväkotikäyntiä ei tarvitakkaan ja että Svenska YLE ei olekaan vain avustamassa vaan kyse on suunnitellusta yhteistuotannosta. Peitetarina oli kieltämättä taitavasti rakennettu.

Toimitusten yhdessä rakentama kertomus on sekin huikea. Sen ytimessä on näkemys, jossa Seinäjoen kaupunki olisi tietoisesti ja kansainvälistä julkisuutta tavoitellen saanut Maailman terveysjärjestö WHO:n julkaisemaan vuonna 2015 nettisivunsa kärkiuutisena Seinäjoen kaupungin virkatyönä tekemät excel-taulukot ja sitten hakemaan taloudellista hyötyä julkisuudesta. Tuo kertomus on, pakko myöntää, notta sen verran komia, että melkein sen toivoisi olevan totta!

WHO:n nettiuutinen levisi vuoden 2015 jälkeen kulovalkean tavoin ympäri maailmaa. Samalla se rikastui ja sai uusia sfäärejä tavoittavia sisältöjä. Seinäjoella oli tietenkin mahdotonta vaikuttaa näihin sisältöihin.

Meidät Seinäjoella yllätettiin täysin. Mediaa ja vierailijoita alkoi tulla kaikkialta maailmalta. Kerromme heille siitä mitä olemme tehneet kouluissa, päiväkodeissa, terveydenhuollossa, ruokapalveluissa, kaupunkisuunnittelussa... siis kerromme kaupungin normaalista toiminnasta. Samalla tietenkin olimme ja olemme ylpeitä henkilöstömme osaamisesta ja niistä innovaatioista mitä he ovat työssään kehittäneet.

Huomio vain innosti meitä panostamaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön. Ryhdyimme mallintamaan toimintaa, aloitimme Healthy Kids of Seinäjoki kehitysalustan kehittämisen, laajensimme yhteistyöverkostoa eri puolille ja haimme myös yrityksiä toimintaan mukaan.

Kaikki tulivat yhteistyöhön innolla koska toiminta hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi koetaan tärkeäksi

Svenska YLEn uutisessa vihjataan myös saamamme taloudelliseen hyötyyn. Vielä juttua seuraavina päivinä sen toimittajat ovat pyytäneet hankerahoittajilta asiakirjoja ilmeisenä tavoitteena paljastaa väärinkäytöksiä. Tätä jatkojuttua ei ainakaan vielä ole ilmestynyt. Mutta jo tässä voi paljastaa, että Kyllä, Seinäjoen kaupunki on saanut useita rahoituksia hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön. Näitä hankkeita toteuttamassa on monia yhteistyötahoja, joista monet ovat panostaneet myös omia euroja toimintaan. On täydellistä hankerahoittajien aliarviointia luulla, että rahoitus olisi myönnetty yhden excel taulukon perusteella.

Me Seinäjoella jatkamme työtämme hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi innolla ja toivomme aina vaan uusia yhteistyökumppaneita mukaan.

Kaiken jälkeen iso kysymys on, mikä oli Svenska YLEn ja Ruotsin radion tarkoitus?

Miksi tällainen valtava ja kallis operaatio? Miksi käytettiin peitetarinaa, miksi nostettiin epäilyjä rahoituksen väärinkäytöksestä ja miksi käytettiin professori Bergstenin aineistoja, vaikka ne eivät ole tutkimuksellisesti valmista aineistoa?

On selvää, että Svenska YLE on aiheuttanut Seinäjoen kaupungille merkittävää negatiivista julkisuutta ja myös välillisiä ja välittömiä taloudellisia menetyksiä.

Mikä on julkisesti rahoitetun Svenska YLEn vastuu? Onko tässä noudatettu journalistisesti hyväksyttäviä menetelmiä?


Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Oma maa mansikka, muu maa mikä?

Kommentit