+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Blogit » Erkin kaupunkiblogi » 2020 » Helmikuu » Hallitusohjelman tulkinta on rajannut Seinäjoen kaupunkiseudun MAL sopimusmenettelyn ulkopuolelle

Blogit

Hallitusohjelman tulkinta on rajannut Seinäjoen kaupunkiseudun MAL sopimusmenettelyn ulkopuolelle

08.02.2020, klo 06:09

Kansanedustaja ja Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kirjoittaa 8.2. Ilkassa hämmästelevänsä, "miksei Seinäjoen kaupunki ole lähestynyt naapureitaan sellaisen koalition luomiseksi, joka voisi neuvotella (MAL-sopimuksesta) valtion kanssa. Kurvinen odottaa, "että Seinäjoen seudulla kiireesti ryhdytään toimiin tällaisen joukkueen luomiseksi".


Rinteen/Marinin hallituksen hallitusohjelmassa todetaan MAL-sopimusten laajentamisesta yli 100.000 asukkaan kaupunkikeskuksiin. Ympäristöministeri Krista Mikkonen on syyskuussa 2019 käynnistänyt, sittemmin valmistuneen selvitystyön Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kaupunkiseutujen kanssa MAL-sopimusten laajentamisesta. Tällä linjauksella hallitus määritteli hallitusohjelman tarkoittamat MAL-sopimus kaupungit. Sittemmin hallitus on käynnistänyt neuvottelut valittujen kaupunkiseutujen kanssa.


Seinäjoki on erittäin voimakkaasti kaikissa ministeritapaamisissa, muistiossa, kansanedustajien tapaamisessa ja muussa edunvalvonnassa viestinyt Seinäjoen erityisen huonosta kohtelusta MAL sopimusmenettelyssä ja laajemminkin kansallisessa kaupunkipolitiikassa. Kuten Kurvinen toteaa, "Seinäjoella on ollut toiveita päästä mukaan". Näitä toiveita on välitetty heti hallitusohjelman valmistumisen jälkeen. Ne on hienosti kiteyttänyt mm. seinäjokelainen kansanedustaja Kivisaari 13.8.2019 ilmestyneessä Suomenmaa lehdessä. Kaupunginjohtaja Rasinmäki on lukuisissa kannanotoissa viestinyt Seinäjoen kaupunkiseudun valmiudesta sopimusneuvotteluihin.


On siksi täysin kohtuutonta "hämmästellä" Seinäjoen toimintaa. Se on ollut täysin johdonmukaista ja avointa. Valtioneuvosto on omilla linjauksillaan rajannut Seinäjoen ja Seinäjoen kaupunkiseudun ulos MAL-sopimusneuvotteluista. On tietenkin erinomainen ja myös hyvin yllättävä uutinen, jos MAL sopimusten portti nyt avataan Seinäjoen kaupunkiseudulle kesken jo valittujen kaupunkiseutujen kanssa käytävien neuvotteluiden. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja on tietenkin asemassa, jossa tämä suljettu portti voidaan uudelleen avata Seinäjoen kaupunkiseudulle.

Seinäjoen kaupungin talous on erityisen haastavassa tilanteessa. Seinäjoki on joutunut yksin vastaamaan kaupungin voimakkaan kasvun tuomiin investointipaineisiin. Kasvavista kaupunkikeskuksista Seinäjoki on ainoa, jolla ei ole mitään kaupunkipoliittista sopimusvälinettä käytössään. Seinäjoki tarvitsee valtion osallisuutta nyt.


a

Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on mansikka?

Kommentit