+
Tulosta
Etusivu

Ilmanlaatutiedote

28.2.2020, klo 11:04

ILMANLAATUTIEDOTE

Ilman pölypitoisuudet olivat eilen 27.2.2020 korkeita Seinäjoella. Hengitettävien hiukkasten (PM10) vuorokausipitoisuus Vapaudentien mittausasemalla oli 190 µg/m3 ja ylitti siten terveyden suojelemiseksi annetun raja-arvon, joka on 50 µg/m3. Hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvon ylityksiä sallitaan 35 kpl kalenterivuotta kohden. Kyseessä oli kuluvan vuoden toinen raja-arvon ylitys hengitettävien hiukkasten osalta Seinäjoella. Ensimmäinen oli 26.2.2020.

Korkeat pölypitoisuudet ja hengitettävien hiukkasten raja-arvon ylitys johtuivat hiekoitushiekkapölyn ja jauhautuneen asfaltin nousemista liikenteen vaikutuksesta ilmaan. Kuivat tiet ja selkeä heikkotuulinen sää yhdessä matalan ilmankosteuden kanssa nostavat pölyn ilmaan.

Ennuste:

Mikäli sää jatkuu vastaavanlaisena, on hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvon ylitykset lähipäivinä Seinäjoella edelleen mahdollisia.

Tilannetta voi seurata tarkemmin Ilmatieteenlaitoksen ylläpitämässä Ilmanlaatuportaalissa: www.ilmanlaatu.fi
Mittaustulokset päivittyvät portaaliin tunnin välein.

Tarvittavat toimenpiteet haittojen vähentämiseksi:

Talvikaudella liukkauden torjuntaan käytetään kivennäisaineksia. Pölyn poistosta ei näin ollen ole hyötyä eikä se ole mahdollistakaan pakkaskeleillä. Pölypitoisuudet laskevat nopeasti, kun tie kastuu tai tulee lumipeite.

Terveysvaikutukset:

Raja-arvon ylittävät hengitettävien hiukkasten pitoisuudet lisäävät astmakohtauksia, heikentävät keuhkojen toimintakykyä ja lisäävät hengitystietulehduksia. Hiukkasten aiheuttamille terveyshaitoille ovat erityisen herkkiä lapset, vanhukset sekä astmaa ja sydäntauteja sairastavat. Oireita saavien on suositeltavaa välttää pitkäaikaista oleskelemista ja liikkumista vilkkaasti liikennöidyillä alueilla sekä pitkäaikaista asuntojen tuulettamista vilkkaiden katujen varsilla.


Lisätietoja antavat ympäristönsuojelujohtaja Hanna Latva-Kiskola (p. 044 425 5716) ja mittauksista vastaava ympäristönsuojelutarkastaja Jukka Järvinen (p. 050 581 1695).


Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Oma maa mansikka, muu maa mikä?

Kommentit

Ei kommentteja