+
Tulosta
Etusivu

Ilmanlaatutiedote

27.2.2020, klo 13:01


ILMANLAATUTIEDOTE

Ilman pölypitoisuudet olivat eilen korkeita Seinäjoella. Hengitettävien hiukkasten (PM10) vuorokausipitoisuus 26.2.2020 Vapaudentien mittausasemalla oli 67 µg/m3 ja ylitti siten terveyden suojelemiseksi annetun raja-arvon, joka on 50 µg/m3. Hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvon ylityksiä sallitaan 35 kpl kalenterivuotta kohden. Kyseessä oli kuluvan vuoden ensimmäinen raja-arvon ylitys hengitettävien hiukkasten osalta Seinäjoella.

Korkeat pölypitoisuudet ja siitä johtuva hengitettävien hiukkasten raja-arvon ylitys johtui hiekoitushiekkapölyn ja jauhautuneen asfaltin nousemisesta liikenteen vaikutuksesta ilmaan.

Ennuste:

Kuivat tiet ja selkeä heikkotuulinen sää yhdessä matalan ilmankosteuden kanssa nostavat pölyn ilmaan. Mikäli sää jatkuu vastaavanlaisena, on hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvon ylitykset lähipäivinä Seinäjoella mahdollisia.

Tilannetta voi seurata Ilmatieteenlaitoksen ylläpitämässä Ilmanlaatuportaalissa: http://www.ilmanlaatu.fi
Mittaustulokset päivittyvät portaaliin tunnin välein.

Tarvittavat toimenpiteet haittojen vähentämiseksi:

Talvikaudella liukkauden torjuntaan käytetään kivennäisaineksia. Pölyn poistosta ei näin ollen ole hyötyä eikä se ole mahdollistakaan pakkaskeleillä. Pölypitoisuudet laskevat nopeasti, kun tie kastuu tai tulee lumipeite.

Terveysvaikutukset:

Raja-arvon ylittävät hengitettävien hiukkasten pitoisuudet lisäävät astmakohtauksia, heikentävät keuhkojen toimintakykyä ja lisäävät hengitystietulehduksia. Hiukkasten aiheuttamille terveyshaitoille ovat erityisen herkkiä lapset, vanhukset sekä astmaa ja sydäntauteja sairastavat. Tämän vuoksi suositellaan, että herkät väestöryhmät välttävät ylimääräistä liikkumista ja oleskelua keskusta-alueella.


Lisätietoja antavat ympäristönsuojelujohtaja Hanna Latva-Kiskola (p. 044 425 5716) ja mittauksista vastaava ympäristönsuojelutarkastaja Jukka Järvinen (p. 050 581 1695).
Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Mikä kulkuväline kulkee raiteilla?

Kommentit

Ei kommentteja