+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Tiedotteet » 2019 » Maaliskuu » Pohjoiset kaupungit ja maakuntien liitot: Raideliikennettä nopeutettava Länsi- ja Pohjois-Suomessa

Pohjoiset kaupungit ja maakuntien liitot: Raideliikennettä nopeutettava Länsi- ja Pohjois-Suomessa

20.3.2019, klo 13:00

Pohjoiset kaupungit ja maakuntien liitot ovat julkistaneet yhteisen kannanottonsa, jonka mukaan raideliikennettä on nopeutettava Länsi- ja Pohjois-Suomessa. Pohjois-Suomen toimijat ja Ruotsin yhteistyökumppanit kokoontuivat Oulussa 15.3.2019 pääradan kehittämistilaisuudessa.

Kaupunginjohtajat, kuntajohtajat ja maakuntajohtajat toteavat, että elinkeinoelämän kilpailukyvyn edellytys on nopeuttaa Suomen pääradan raideliikennettä, mikä tukee myös komission ehdotusta laajentaa TEN-T ydinverkkokäytävää Helsingistä-Tornioon ja edelleen Perämeren kautta Ruotsiin ja Norjaan. Kapasiteetin lisääminen edellyttää kaksoisraiteen rakentamista Tampereelta pohjoiseen ja kesken jääneen Seinäjoki-Oulu kaksoisraiteen loppuunsaattamista mm. Oulu-Liminka välillä.

Kehittämistoimet kohdennettava kansallisen kasvun kannalta kriittisille raideosuuksille

Kaupunginjohtajien, kunnanjohtajien ja maakuntajohtajien mukaan kehittämistoimenpiteet tulee kohdentaa erityisesti pääradan hitaimmille osuuksille sekä erityisesti tavaraliikenteen ja kansallisen kasvun kannalta kriittisille osuuksille Länsi- ja Pohjois-Suomeen. Välillä Oulu-Kokkola korostuvat tavaraliikenteen suuret (6,6-6,7 miljoonan tonnin) ja kasvavat kuljetusmäärät, jotka ovat toiseksi suurimmat koko Suomessa. Myös henkilöliikenne on vahvassa kasvussa Länsi- ja Pohjois-Suomessa. Kilpailun avautuminen edellyttää myös kapasiteetin ja nopeuden nostoa koko pääradan osalta.

Kaupunginjohtajat, kunnanjohtajat ja maakuntajohtajat toteavat, että Euroopan komission esitys Suomen pääradan saattamisesta osaksi TEN-T ydinverkkokäytävää tukee ja velvoittaa palvelutason nostoa. Valtion tulee varata riittävät määrärahat, jotta Väylävirasto pääsee nopealla aikataululla aloittamaan pääradan Seinäjoki-Oulu-Tornio välin suunnittelun. Tämä tulee tehdä huomioiden tuleva hallitusohjelma ja kansallinen 12 vuoden pitkäaikainen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Länsi- ja Pohjois-Suomen osalta suunnitelmat tulee olla valmiina ja aikataulutettuna, siten että kiireellisimpien kohteiden toteutukseen voidaan hakea eurooppalaista CEF-hankerahoitusta heti ohjelmakauden alussa.

Oulun ja Helsingin välisen matka-ajan tavoitteeksi neljä tuntia

Kannanoton mukaan suunnittelussa tulee keskittyä erityisesti matka-aikojen lyhentämiseen niin että Tampereen ja Helsingin välinen matka voidaan liikennöidä tunnissa, Seinäjoen ja Tampereen välinen matka 40 minuutissa, Oulun ja Seinäjoen välinen matka 2 tunnissa ja Oulun Helsingin välinen matka kokonaisuudessaan 4 tunnissa nopeutta nostamalla. Junan tulee pysähtyä risteysasemilla. Tampereen, Seinäjoen, Kokkolan, Ylivieskan ja Oulun kaupungit ovat käynnistäneet nopeudennostoselvityksen Oulu-Tampere välillä. Selvitys valmistuu huhtikuussa 2019, jota voidaan hyödyntää jatkotyössä.

Ydinverkkokäytäviä kehitettävä rajat ylittävänä yhteistyönä

Tornion ja Haaparannan alue on kansainvälisten kuljetuskäytävien solmupiste. TEN-T ydinverkkokäytävän laajennus luo uudenlaisen mahdollisuuden kehittää henkilö- ja tavaraliikennettä. Tämä edellyttää Laurila-Tornio/Haaparanta rataosan sähköistystä ja kehittämistä niin, että junaliikenne kulkee Tornio/Haaparantaan vuonna 2021. Pääradan kehittämistä tulee tehdä tiiviissä yhteistyössä Ruotsin toimijoiden kanssa.Lisätiedot:

Seinäjoen kaupunki, Jorma Rasinmäki kaupunginjohtaja puh. 06 416 2110
Etelä-Pohjanmaan liitto, Antti Saartenoja vs. maakuntajohtaja puh. 050 347 9845

Keski-Pohjanmaan liitto, Jyrki Kaiponen vt. maakuntajohtaja puh. 040 140 8995
Pohjois-Pohjanmaan liitto, Pauli Harju maakuntajohtaja puh. 0400 389 152
Lapin liitto, Mika Riipi maakuntajohtaja puh. 044 767 4200
Ylivieskan kaupunki, Maria Sorvisto kaupunginjohtaja puh. 040 8068 200
Raahen kaupunki, Ari Nurkkala kaupunginjohtaja puh. 08 439 3111
Oulun kaupunki, Päivi Laajala kaupunginjohtaja puh. 044 703 1164
Kemin kaupunki, Tero Nissinen kaupunginjohtaja puh. 016 259 200
Tornion kaupunki, Timo Nousiainen kaupunginjohtaja puh. 050 092 7111
Rovaniemen kaupunki, Esko Lotvonen kaupunginjohtaja puh. 0400 231 096
Hailuodon kunta, Aki Heiskanen kunnanjohtaja puh. 044 4973 502
Iin kunta, Ari Alatossava kunnanjohtaja puh. 040 5676 700
Kempeleen kunta, Tuomas Lohi kunnanjohtaja puh. 0500 688 594
Lumijoen kunta, Paula Karsi-Ruokolainen kunnanjohtaja puh. 050 568 1366
Limingan kunta, Pekka Rajala kunnanjohtaja puh. 050 312 5000
Muhoksen kunta, Jukka Syvävirta kunnanjohtaja puh. 044 497 0001
Tyrnävän kunta, Vesa Anttila kunnanjohtaja puh. 040 663 9859Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on mustikka?

Kommentit

Ei kommentteja