+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Tiedotteet » 2018 » Marraskuu » Syyspölyt

Syyspölyt

21.11.2018, klo 13:07

ILMANLAATUTIEDOTE

Ilman pölypitoisuudet olivat 19.11.2018 korkeita Seinäjoella. Hengitettävien hiukkasten (PM10) vuorokausipitoisuus 19.11.2018 Vapauden-tien mittausasemalla oli 112 µg/m3 ja ylitti siten terveyden suojelemiseksi annetun raja-arvon, joka on 50 µg/m3. Hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvon ylityksiä sallitaan 35 kpl kalenterivuotta kohden. Kyseessä oli kuluvan vuoden kuudes raja-arvon ylitys hengitettävien hiukkasten osalta Seinäjoella.

Korkeat pölypitoisuudet ja hengitettävien hiukkasten raja-arvon ylitykset johtuivat hiekkapölyn ja jauhautuneen asfaltin nousemista liikenteen vaikutuksesta ilmaan.

Ennuste:

Kuivat tiet ja selkeä tuuleton sää nostavat pölyn ilmaan. Mikäli sää jatkuu aurinkoisena ja tuulettomana on hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvon ylitykset lähipäivinä Seinäjoella mahdollisia.

Tilannetta voi seurata Ilmanlaatuportaalissa: http://www.ilmanlaatu.fi/ Seinäjoen mittaustulokset päivittyvät portaaliin tunnin välein.

Tarvittavat toimenpiteet haittojen vähentämiseksi:

Talvikaudella liukkauden torjuntaan käytetään kivennäisaineksia. Pölyn poistosta ei näin ollen ole hyötyä eikä se ole mahdollistakaan pakkaskeleillä. Pölypitoisuudet laskevat, kun tie kastuu tai tulee lumipeite.

Terveysvaikutukset:

Raja-arvon ylittävät hengitettävien hiukkasten pitoisuudet lisäävät astmakohtauksia, heikentävät keuhkojen toimintakykyä ja lisäävät hengitystietulehduksia. Hiukkasten aiheuttamille terveyshaitoille ovat erityisen herkkiä lapset, vanhukset sekä astmaa ja sydäntauteja sairastavat. Tämän vuoksi suositellaan, että herkät väestöryhmät välttävät ylimääräistä liikkumista ja oleskelua keskusta-alueella.


Lisätietoja antavat ympäristönsuojelujohtaja Hanna Latva-Kiskola p. 06 425 5716, 044 425 5716 ja mittauksista vastaava laboratorioinsinööri Jorma Tuomisto, 040 830 4159.
Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Minkä värinen on mustikka?

Kommentit

Ei kommentteja