+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Tiedotteet » 2018 » Huhtikuu » Ilmanlaatutiedote

Ilmanlaatutiedote

13.4.2018, klo 13:39

Ilman pölypitoisuudet olivat eilen korkeita Seinäjoella. Hengitettävien hiukkasten (PM10) vuorokausipitoisuus Vapaudentien mittausasemalla 12.4.2018 oli 93 µg/m3 ja ylitti siten terveyden suojelemiseksi annetun raja-arvon, joka on 50 µg/m3. Hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvon ylityksiä sallitaan 35 kpl kalenterivuotta kohden. Kyseessä olivat kuluvan vuoden kolmas raja-arvon ylitys hengitettävien hiukkasten osalta Seinäjoella.

Korkeat pölypitoisuudet ja hengitettävien hiukkasten raja-arvon ylitys johtuivat liikenteen vaikutuksesta ilmaan nousseesta hiekkapölystä.

Ennuste:

Hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvon ylitykset Seinäjoella ovat lähipäivinä todennäköisiä, koska katujen siivoukset eivät ole vielä päässeet alkamaan jään ja lumen vielä peittäessä pieniä osia katu- ja jalkakäytäväalueista.

Tilannetta voi seurata tarkemmin Ilmatieteenlaitoksen sivuilta: www.ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu ja valitsemalla sieltä hengitettävät hiukkaset. Seinäjoen mittaustulokset päivittyvät tunnin välein.

Tarvittavat toimenpiteet haittojen vähentämiseksi:

Käytetty hiekka tulee poistaa katu- ja piha-alueilta heti, kun se on mahdollista. Seinäjoen kaupungin ympäristönsuojelumääräysten mukaan "kaava-alueella koneelliseen hiekoitushiekan poistoon on käytettävä imulakaisukonetta tai pölyn poistoteholta vastaavaa kalustoa. Pölyämistä tulee vähentää kastelulla". Puhdistuksen jälkeen hienoaines poistetaan pesemällä. Kaupunki aloittaa katualueiden, kevyenliikenteen väylien, ja omistamiensa kiinteistöjen alueiden hiekoitushiekan poiston ensi maanantaina 16.4. Pölynsidontaan käytetään kalsiumkloridiliuosta, kun yö- aamupakkasia ei enää ole. Kalsiumkloridi ei ole vielä voitu käyttää, koska kalsiumkloridi voi jäätyä. Yksityisten kiinteistöjen tulee puhdistaa piha-alueensa ja jalkakäytävä. Puhtaanapito ja näin ollen pinnalle jäävä pöly, myös tiealueilla, kuuluu kiinteistöjen vastuulle.

Terveysvaikutukset:

Tämän hetkiset hengitettävien hiukkasten pitoisuudet voivat aiheuttaa terveyshaittaa ainakin herkille yksilöille, kuten hengityselin- ja sydänsairauksia poteville. Oireita saavien on suositeltavaa välttää pitkäaikaista oleskelemista ja liikkumista vilkkaasti liikennöidyillä alueilla sekä pitkäaikaista asuntojen tuulettamista vilkkaiden katujen varsilla.

Lisätietoja antavat ympäristönsuojelujohtaja Pirjo Korhonen (06)4255717, 050 581 1696 ja mittauksista vastaava laboratorioinsinööri Jorma Tuomisto, 040 830 4159.


Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Mikä on paikka, mistä lainataan kirjoja?

Kommentit

Tulin Seinäjoelle torstai-iltana 12.4 viikonlopuksi Etelä-Suomesta. Olin järkyttynyt kun hiekoitussepeliä ei oltu poistettu mistään ja kaupunki oli sankan pölypilven peitossa. Tilanne oli pahempi kuin koskaan aikaisemmin. Mitään ei tapahtunut koko loppuviikolla vaan ilman annettiin pölytä. Sain keuhko- ja sydänoireita. Etelä-Suomessa sepeliä on poistettu sitä mukaa kun tiet paljastuneet lumen alta. Pölynsitoja-ainetta on käytetty teillä ennen kuin pesu on ollut mahdollista vaikka yöpakkasia vielä oli. Seinäjoki leikki nyt ihmisten terveydellä venyttäen puhdistusta ilmoittaen, että jossain kun on jäätä niin ei aloiteta puhdistusta sitten missään. Miksi tähän ei reagoitu vakavuudella ja nopeilla toimenpiteillä heti tilanteen ilmaantuessa tai jopa ennakoiden? Puhdas ilma ei näytä olevan tärkeää.

Ulkoilija 15.04.2018, klo 12:20
1