+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Tiedotteet » 2018 » Maaliskuu » Seinäjoki 150 vuotta

Seinäjoki 150 vuotta

8.3.2018, klo 15:38

Seinäjoen kunnallisesta itsenäistymisestä tulee kuluneeksi 150 vuotta tänä vuonna.

Ensimmäinen kuntakokous Seinäjoen itsenäistymisestä pidettiin 25.2.1868. Päätös sai kuitenkin lainvoiman vasta 30.7.1868, jolloin myös ensimmäinen kunnallislautakunta valittiin. Myös Nurmo ja Peräseinäjoki itsenäistyivät vuonna 1868. Sen sijaan Ylistaro oli itsenäistynyt jo kolme vuotta aiemmin.

Edellä mainittujen itsenäistyneiden kuntien 150 vuoteen mahtuu niin rauhanomaisia, kehitykseen ja tulevaisuuteen suuntautuneita vuosia ja vuosikymmeniä kuin kriisien ja taantumuksen aikoja.

Seinäjoella muistetaan ja juhlitaan paikkakunnan itsenäistymisen 150 vuotta eri tavoin. Esimerkiksi maakuntamuseo seuraa Seinäjoen itsenäistymiseen ja itsenäisyyden aikaan liittyviä tapahtumia välähdyksenomaisesti Facebook-sarjassa Seinäjoki 150 vuotta. Siinä kerrotaan myös vuoden 1918 tapahtumista ja Mannerheimin päämajasta Seinäjoella. Sarja käynnistyi sunnuntaina 4.2. ja jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka.

Seinäjoen historiaan pääsee tutustumaan myös Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon Kivinavetan perusnäyttelyssä Mihinä me ollahan?. Mannerheimin päämaja 1918 on esillä Suojeluskunta ja Lotta Svärd –museossa, ja Seinäjoen oppaat ovat tilattavissa Mannerheimin ja päämaja –opastuskierrokselle Etelä-Pohjanmaan matkailun kautta.

Valtuusto pitää juhlaistunnon syksyllä.

Seinäjoki 150 vuotta -juhlaa vietetään lokakuun 11. päivä. Juhlassa tutkaillaan niin Seinäjoen menneisyyttä 150 vuoden ajalta kuin tätä päivää ja tulevaisuutta. Juhlaesitelmän pitää FT, professori Laura Kolbe. Hänen keskeisimpiin tutkimusalueisiin kuuluu muun muassa kaupunkihistoria. Laura Kolben opetus ja tutkimus liikkuvat kuitenkin laajalla alueella sekä ajallisesti että temaattisesti. Saamme nauttia myös upeasta ensiesityksestä. Äänisuunnittelija ja muusikko Sami Silén on toteuttanut yhdessä eteläpohjalaisten valokuvaajien kanssa multimediateoksen. Siinä valokuva saa rinnalleen musiikin, joka on sävelletty teoksessa nähtäviä kuvia varten. Tässä taidekokemuksessa taiteenalat kertovat yhteistä tarinaa pohjalaisesta elämänmenosta – erityisesti tänä päivänä. Kurkistamme kuvallisesti myös menneisyyteen vuoden 1968 Seinäjoen kaupunkielämää kuvaavan filmin avulla.

Kaupunki haastaa kaikki seinäjokelaiset juhlistamaan kunnan merkkivuotta. Juhlinta voi tapahtua perheen parissa, koulussa tai työpaikalla. Se voi olla menneen muistelua, nykypäivän tallentamista tai viesti tulevaisuuteen. Oman muiston, arkipäivän kokemuksen tai juhlahetken voi jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tunnuksella #Seinäjoki150.


Lisätietoja:
Susanna Tyrväinen, museotoimenjohtaja, p. 06 416 2643, susanna.tyrvainen@seinajoki.fi.


Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Oma maa mansikka, muu maa mikä?

Kommentit

Ei kommentteja