+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Tiedotteet » 2017 » Syyskuu » Asiaton oleskelu viihtymisen uhalla sallittu

Asiaton oleskelu viihtymisen uhalla sallittu

26.9.2017, klo 9:20

Toimintojen talo avautui tänä syksynä uudistuneena.

Leikkihuoneen seinämaalauksen loihti eräs työvalmennettava suoraan seinälle. -Työntekijöiden omien vahvuuksien ja taitojen löytäminen sekä rohkaisu on meidän tehtävämme, Kaija Kuusisto sanoo.


Lehtien lukua, harrastuskerhoja, tietsikkatukea, kirpparilöytöjä. Tai ihan vain kahvittelua ja seurustelua - miten kukin aikansa haluaakaan viettää.

Seinäjoen Kasperissa sijaitseva Toimintojen talo syntyi 1998 Kasperi-Kivistö-seuran halusta rakentaa tyhjään T-kaupan kiinteistöön asukkaiden kohtaamispaikka ja moderni kylätalo, jossa tittelit jätetään niille varattuun naulakkoon.

Pitkään tyhjänä ollut tila remontoitiin 5000 talkootunnin voimin ja sisustettiin asukkaiden lahjoittamilla huonekaluilla. Talkoolaiset ystävystyivät ja saavuttivat näin ensimmäisen ja tärkeimmän tavoitteen: yhteisöllisyyden ja syrjäytymisen ehkäisyn. Sama päämäärä on kulkenut mukana pian 20 vuotta.

Toimintojen talo keskellä Kasperia otti heti paikkansa, ja sen suosio vain kasvaa. Viime vuonna käyntikertoja oli peräti 114 000. Tilaisuuksia ja tapahtumia järjestettiin 851. Tänä syksynä Toimari avautui entistä ehompana keittiöremontin ja -laajennuksen jälkeen.

Seinäjoen kaupungin rahoittama Toimintojen talo tarjoaa puitteet erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämiseen. Sisällön tapahtumiin tuottavat Toimintojentaloyhdistyksen lisäksi muut järjestöt, seurat ja yksityiset. Tapahtumat ovat ilmaisia, mutta muutamat kerhot perivät pientä materiaalimaksua.

- Toimintamme ideana on, etteivät tapahtumamme ja kerhot vaadi sitoutumista. Jokainen voi tulla ja mennä ja tehdä oman jaksamisensa ja mielenkiinnon mukaan, kertoo toiminnanjohtaja Kaija Kuusisto.

Turvaverkkoja ja yhteisöllisyyttä

Ohjelmaa ja tapahtumia suunnitellaan ja kehitetään asiakaspalautteen perusteella. Hyvän olon kerho, joka alkoi kokoontua Toimarin perustamisvuonna 1998, toimii yhä. Käsitöiden pariin kokoontuu pari kymmentä naista ilman vetäjää.

- Kerhossa vietetään synttäreitä ja tehdään retkiä. Seuran ja ajankulun lisäksi kerho on jäsenilleen tärkeä turvaverkko.

Työvalmennuksen rooli on kasvanut Toimarissa merkittävästi. Koska tekemistä talossa riittää, erilaisia työtehtäviä voi kokeilla ilman koulutusta ja hakea jatkopolkuja. Viime vuonna työvalmennettavia oli 81.

- Isoja käyttäjäryhmiä ovat ikäihmiset ja työikäiset. Maahanmuuttajien määrä työvalmennuksessa on kasvanut viime vuodesta.

Seinäjoki on yksi viidestä pilottikaupungista, joka on mukana sosiaali- ja terveysministeriön Yhteinen keittiö -hankkeessa. Ruuanlaiton ja yhteisen tekemisen avulla lisätään yhteisöllisyyttä ja mielekästä tekemistä. Seinäjoen yhteinen keittiö toimii luonnollisesti Toimintojen talolla.


TOIMINTOJEN TALO

  • Kasperi-Kivistö-seura sai RAY:n 900 000 markan rahoituksen vuonna 1997.
  • Vuonna 2012 toiminta siirtyi Seinäjoen kaupungin ja Toimintojentaloyhdistyksen vastuulle. Työllistää 5,5 henkilöä ja yhden määräaikaisen.

  • Toimintojen talosta voi vuokrata juhla-, kokous- ja saunatiloja.

  • Toimintojen talossa on mm. kirpputori, kierrätyskaappi, asiakaspäätteitä ja leikkihuone. Työntekijät antavat antavat opastusta ja neuvontaa erilaisten asioiden hoidossa.

  • Avoinna kaikille, ei vain kasperilaisille tai seinäjokelaisille, vaan myös maakunnan asukkaille.


Toimintojen talon keittiö on monen maahanmuuttajan kielikoulu.

Toimintojen talo on suosittu lounaspaikka.Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Mikä kulkuväline kulkee raiteilla?

Kommentit

Ei kommentteja