+
Tulosta
Etusivu
Etusivu » Tiedotteet » 2017 » Syyskuu » Paikkatiedot ohjaavat kaupunkisuunnittelua

Paikkatiedot ohjaavat kaupunkisuunnittelua

7.9.2017, klo 13:47

Paikkatiedot ja analyysit ovat luonteva osa päätöksentekoa.

Seinäjoen kaupungin ensimmäinen paikkatieto-ohjelma vuosille 2017 – 2020 on valmistunut. Ohjelman tarkoituksena on löytää hyviä keinoja paikkatiedon saavutettavuuteen ja tuotteistamiseen sekä valmiiden ratkaisumallien luomiseen ja paikkatiedosta tiedottamiseen.

Paikkatieto on tietoa kohteista ja ilmiöistä, joiden sijainti tunnetaan. Aikaisemmin kartat olivat paperille tai muoville piirrettyjä viivoja ja pisteitä. Nyt kaikki tieto on digitoitu ja tallennettu tietokantaan. Tietokannassa kohteille on mahdollista antaa ominaisuustietoja, joita ovat esimerkiksi rakennuksen valmistumisvuosi, pinta-ala ja tilavuus. Ohjelman yhtenä tavoitteena on tarjota paikkatietoa mahdollisimman avoimesti kansalaisille, yrityksille ja muille sidosryhmille.

Tietokannassa olevia tietoja voidaan hyödyntää monipuolisesti kaupungin omissa projekteissa. Myös yritykset ja asukkaat voivat ottaa aineistoa käyttöönsä.

Kaupungin Karttapalvelussa on tietokantaan tallennettuja tietoja, esimerkiksi kantakartta, asemakaavakartta, osoitekartta. Näiden tietojen lisäksi Karttapalvelussa tontinhakijat voivat jättää tonttihakemuksen kaupungin eTontti -palveluun. Tietokannassa olevien tietojen ja laseraineistojen avulla saadaan kaupunkisuunnittelun avuksi luotua kaupunkimalleja ja 3D-rakennuksia.

Seinäjoen kaupunki hyödyntää paikkatietoa toimintansa kehittämisessä ja arvioinnissa esimerkiksi maa- ja asuntopoliittisissa katsauksissa. Tiedolla johtamisen tavoitteena on, että paikkatiedot ja analyysit ovat luonteva osa päätöksentekoa. Laadukas paikkatieto analyysien perustana mahdollistaa laadukkaan suunnittelun ja onnistuneen asuinympäristön.

3D-maailmassa uuden rakennuksen voi istuttaa keskelle olemassa olevaa rakennuskantaa ja tehdä kokeiluja, miten materiaalit tai kerroskorkeudet sopivat ympäristöön. Samoin perusteelliset analyysit väestöpohjasta ja muuttoliikkeestä kaupunginosittain tai työmatkaliikenteestä kertovat uuden päiväkodin parhaan sijainnin.

Paikkatieto-ohjelma (pdf, 2.96 Mt)


Lisätiedot:
kartastoinsinööri Seija Perasto p. 4162099
paikkatietoasiantuntija Hannes Keskikiikonen p. 4162256
paikkatietoasiantuntija Jari Vähätiitto p. 416 2256


Lue kommentointisäännöt ennen viestin kirjoittamista. Viestejä päivitetään ma─pe klo 8─15.45. Kaikki viestit tarkistetaan ennen julkaisua. Kommentteihin ei vastata.

Oma maa mansikka, muu maa mikä?

Kommentit

Ei kommentteja